Gå til innholdet

Faktorer som påvirker smak og lukt på vannet

Har du vann som lukter eller smaker vondt? Er det farge eller partikler i vannet? 

Det er ikke alltid at vannet hjemme eller på hytta er så rent og friskt som det burde være. Årsaken kan være dårlig kvalitet på brønnvann eller vannverksvann, innsig i rørsystem eller oppblomstring av alger, mugg og bakterier i ledningsnettet.  

Det er mange faktorer som kan påvirke vannets lukt, smak og utseende. Her er noen av de vanligste årsakene:  

Hardt vann Har du brønnvann er det vanlig med hardt vann. Hardt vann betyr det samme som at det er mye kalk i vannet. Hardt vann tørker ut hud og hår, er medvirkende til at såperester bygger seg opp i sluk, rør, badekar og dusjog etterlater seg hvite avleiringer på kraner, vask og dusjvegger.  

Lukt av råttent egg Hydrogen sulfid gir vannet en uappetitelig smak og vond lukt. Noen kan ha så høye forekomster at vannet er ubrukelig (oftest sett hos de med brønnvann). 

Jern og mangan Jern og mangan gir rustavleiringer på hvitevarer, inventar og til og med på klær. Det kan også forårsake vond lukt og smak. 

Smak og lukt av klor Klor blir brukt av vannverk for å desinfisere vann. Høye nivåer av klor tørker ut hud og hår og kan smake og lukte uappetittlig.  

Uklart vann Hvis vannet inn i huset inneholder humus, ikke- oppløselig jern eller mangan kan du få vann som er uklart. Det kan også komme av mye luft i vannet.  

Lukt eller smak av mugg, jord eller fisk Alger, mugg og bakterier kan gi vond smak og lukt. Uten behandling vil problemet øke og gi helsemessige problemer. 

 

 

Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business