Gå til innholdet

Fluor i drikkevann

Fluor i drikkevann

Fluor finnes overalt i naturen, i en eller annen form. Fluor oppløst i vann, kalles fluorid. Forekomsten av fluorid i grunnvannet kommer fra erosjon av fjell og sedimenter rike på mineraler inneholdende fluor. Naturlig fluor verken lukter eller smaker. Et lavt inntak (<0,5 mg/L) av fluor er gunstig for tannhelsen ved at det motvirker karies og beskytter tennene mot hull. Høyere konsentrasjoner (>1,5 mg/L) kan over tid kan gi emaljeskader og misfarging av tenner under dannelse. Allerede utvokste tenner vil ikke skades av fluor. 

Fluorid-konsentrasjonen i mer enn 15% av drikkevannsbrønner i fastfjell i Norge er så høy at vannet kan skade tenner under dannelse, spesielt hvis barn i tillegg får fluor-tabletter eller bruker tannkrem tilsatt fluorid. 

Hvis konsentrasjonen av fluor i drikkevannet er for høyt, bør en i samråd med tannlege redusere eller stoppe inntak av andre fluorkilder (fluorholdig tannkrem og fluortabletter). Fluor i vann reduseres ved hjelp av membranfiltrering (omvendt osmose) eller ionebytte mot hydrogenoksidioner. Det er tilstrekkelig å bare behandle det vannet som inntas gjennom mat og drikke. Kontakt oss gjerne så hjelper vi deg å finne et system som passer ditt behov.  

Kilde: "Norges Geologiske Undersøkelse- Fluor"

Adresse
Verpetveien 56, 1543 Vestby
Telefon
+4745426200
E-postadresse
post@ecowater.no
Foretaksregisteret
860372452
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business